Simple cuvinte

student-147783_960_720

În copilărie, Elena avea spor mare la-nvățat. Termenul “tocilară” e cel mai potrivit pentru a descrie activitatea ei școlară, deși cărțile și caietele ei nu arătau nicidecum tocite.

La finalul clasei a 7-a un profesor i-a aruncat câteva cuvinte despre o altă colegă: “Ramona nu e la fel de inteligentă ca tine, dar e mai ambițioasă. De-aia are note mai mari”.

Au fost niște simple cuvinte, dar… Ca răspuns, Elena a folosit, în gând, o sintagmă oarecum nepotrivită pentru o tocilară ca ea: “Vă sparg”.

A urmat clasa a 8-a. Prezență absolută la școală și după școală, 5 ore zilnice de învățat, în singura cameră din casă cu liniște perfectă. Bucătăria. De unde singurul lucru de care-și aduce aminte e mirosul de la aragazul cu care se-ncălzea pe timpul iernii.

La sfârșit clasei a 8-a, Elena a fost cea mai bună elevă din cea mai bună clasă de la cea bună școală din Buzău.

Doar că, spre surprinderea ei, visul pentru care a sacrificat un an din viață nu i-a adus nicio bucurie reală. Doar o satifacție care-a durat câteva secunde, în timpul premierii.

Atunci a-nțeles cât o costă să demonstreze ceva, cuiva, din orgoliu.

Și tot de-atunci a avut un vis nou, cu mult mai greu de-ndeplinit: să nu se mai lase agățată de cuvinte, ca de niște cârlige capabile să-i zgândăre-n suflet resorturi intense.

Fiecare lucru din viața noastră trebuie pus la locul lui.

Iar cuvintele sunt, la urma urmei, niște simple cuvinte.

Povestire bazată pe fapte reale. A fost scrisă cu ocazia participării la Atelierul de Storytelling ținut de Iulian Tănase la Cărturești, în cadrul campaniei #surprindeesenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s